zondag 22 juli 2018

Lichamelijk wordt je de laatste dagen geplaagd door pijnlijke linkerschouder (= aangedane zijde).
Dit is een veel voorkomende klacht, pijn aan de aangedane zijde, maar niet minder vervelend. De kwaliteit van je slaap gaat er niet op vooruit, daardoor overdag minder energie enz.

Goed voor bezoek om te weten; niet trekken aan de schouder. De sling draagt hij om de schouder te ondersteunen (en kan dus beter omblijven). Mocht Ruud toch aan het bewegen slaan en er is geen verpleging in de buurt, dan beter het schouderblad ondersteunen, vanonder de oksel benaderen.

Laatst verzuchtte je ( de verhuizing naar Breda was aanstaande) dat je het liefst Breda, Córdoba en Groningen gecombineerd op één plek zag.

Gisteren was dit gedeeltelijk waar; er kwam bezoek uit Córdoba, samen met je nederlandse vrienden opgedaan in die tijd. Een heuse reünie. Wat een prachtverrassing!!!

 De leden van je flamenco-familie die vrijdagavond in het concertgebouw aanwezig waren beleefden ook een bijzonder ontroerend moment toen Vicente het tweede nummer aan je opdroeg.

Dat deze positieve boost je vleugels mag geven!

link bezoekersagenda (klik hier)

het is wel heel handig als iedereen de agenda blijft gebruiken (laatst was er weer dubbel bezoek, jammer voor iedereen, en met name voor Ruud, hij vindt de dagen al zo lang duren).

tip; installeer de google spread-sheet app op je telefoon, dan heb je geen last van "ruziënde accounts"

6 opmerkingen:

  1. LS,
    Wanneer is een goede dag om bij Ruud langs te gaan?
    Astrid/Jack (Hoofddorp) (2134vt@gmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Morgen staat er al flink wat bezoek!(Groningen/ Deventer) Zijn ouders komen meestal in de avond. Zus Moniek zet in de agenda wanneer ze komt.Ik ben hier deze week nog, en ga dagelijks langs, volgende week weer aan het werk in Groningen.
    Ideale bezoekmoment? Ergens door de week,eind van de week was hij tot nu toe elke keer moe.
    H groet Henriëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi familie van Ruud,
    Gisterochtend waren Liliana en ik (vanuit Groningen-Coro Flamenco del Norte) en Jorien (Deventer) naar Breda gekomen om te kijken hoe het met Ruud gaat, en of we iets voor hem konden doen. Hier een klein verslagje:
    Deel 1
    Het was net als buiten, ook in het ziekenhuis erg warm. We hebben kennisgemaakt met een van Ruud's broers (sorry voor de dubbele boeking maar we hadden verder niks in de agenda zien staan). Vlak daarna kwam de fysiotherapeut Ruud halen en dat gaat natuurlijk ook voor. Dus hup hup ah werk Ruud!
    's Middags had Ruud veel last van de warmte, hij klaagde over hoofdpijn, (de kamer was bijna niet koel te krijgen) en hij zei dat hij misselijk was. Ik vroeg hem en aan de verpleging of hij iets "gegeten" had (ingedikte vloeistoffen, iets zouts, soep, koffie, yoghurt) maar helaas nee... De verpleging gaf aan niet op de hoogte te zijn dat Ruud ingedikte vloeistoffen mag hebben. Bij navraag schijnen ze het wel ergens in een logboek op te schrijven maar het niet te lezen oid...?
    We hebben de ventilatoren aangezet en met de waaiers gewapperd. Ruud wilde op zijn buik liggen. De verpleging heeft hem omgedraaid met een matje. We hebben zijn rug kunnen masseren en lekker kunnen krabben met de ruggekrabbertjes en met heel veel natte washandjes konden we zijn hoofd, benen en rug afkoelen. Toen ik Ruud zijn linkerbeen vasthad vroeg ik of hij iets voelde en als reactie "trapte" hij met zijn linkerbeen. Wow! Dat was een fantastisch moment!
    Even daarna toen Ruud weer op zijn rug lag, en hij zich al wat beter voelde, wilde hij wel een koud voetenbadje om verder af te koelen, maar het leek in eerste instantie te ingewikkeld om dat voor elkaar te krijgen. Ruud had last van z'n heup door het vele liggen en hij zei iets als "laat maar, de lusten wegen niet op tegen de lasten". We regelden via de verpleging ingedikte koffie voor hem die hij met een beetje hulp opdronk (als we hem er aan herinneren dat hij kleine slokjes moet nemen, lukt dat prima). De rest hebben we bij hem naar binnen gelepeld. Ruud knapte enorm op van de koffie, hij zei luid en duidelijk: 'es mi droga".

    wordt vervolgd....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deel 2 vervolg…
    Door de koffie had Ruud ook wel zin om moeite te doen voor het voetenbadje dat er nog stond. Hij zwaaide zijn been over de rand en aaaaah dat was heerlijk verfrissend. Ruud wilde na zijn rechtervoet ook zijn linkervoet wel in het voetenbadje, dus we verplaatsten de boel naar de andere kant van het bed, en we zeiden tegen Ruud dat hij het zelf moest doen, zelf been optillen en verschuiven, eerst buikspieren aanspannen en we begeleidden zijn been naar het voetenbadje. Fantastisch om te zien dat Ruud het zelf kan als we hem eraan herinneren dat hij zijn buikspieren moet aanspannen en heel bewust zijn lichaam moet aansturen. Het gaat wiebelig maar hij doet het wel!
    Ruud knapte uiteindelijk zo op dat hij uit zichzelf Triana begon te zingen (we hadden het coro cd'tje ook even aangezet dat hielp). We hebben ook nog geoefend met zijn linker hand (rood knijpblokje op zijn nachtkastje en ah begin van de middag heeft Ruud ook nog op de caña rociera gespeeld. (Een soort gespleten bamboestok, cadeautje van Jorien) Hij zette het instrument op zijn buik, in zijn linkerhand (even herinneren: eerst je hand openen, dan de caña erin, nu je hand sluiten) en met een beetje hulp begon hij op het instrument te spelen, om ons te laten zien wat het was ;)
    De voetenbadjes inspireerden en Ruud zei dat hij zin had om in bad te gaan, een warm comfortabel bad om lekker op te kunnen frissen en om zijn spieren een beetje te ontspannen. Het was inmiddels al 20:00 uur dus dat konden we niet meer voor Ruud organiseren. Wel regelden we nog een kopje ingedikte soep voor hem. Ah einde van de dag heeft Ruud geprobeerd om in zijn bezoekersdagboek te lezen. Dus leesbril op en turen maar. De letters dansten voor zijn ogen, lezen ging nog niet zo goed. Maar hij wilde het wel proberen! De volgende keer gaat het vast weer iets beter!

    Het was al met al een hele mooie hoopgevende dag. Echt fantastisch om weer iets van vooruitgang te zien.
    We kunnen nu niet meer een paar keer per week langskomen maar zodra we weer in de gelegenheid zijn dan zakken we af naar het Zuiden ;)

    Lieve groet, Liliana en Christel - Coro Flamenco del Norte


    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, wat een vooruitgang. Jammer dat er geen goede controle is i.v.m. voeding. Bedankt voor de mooie update.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Conchita, gracias.
    Hoe was het gisteren bij Ruud? Nog steeds zo warm, of dalen de temperaturen al een beetje?
    Groetjes
    Christel

    BeantwoordenVerwijderen